06/03/2022

Ne ratu među narodima, ne miru među klasama!

By Kolektiv Libertarijanske ljevice

Povodom eskalacije sukoba u Ukrajini osuđujemo rusku vojnu invaziju na Ukrajinu, neupitno potaknutnom imperijalistički i nacionalistički željama ruskih vladajućih klasa. Istovremeno osuđujemo podršku i pomoć ukrajinskoj državnoj vlasti radi njenog nacionalističkog djelovanja i podložnosti velesilama unutar NATO pakta. Povod napada Rusije na Ukrajinu nedvojbeno je konfliktno širenje NATO-a i ruskog utjecaja unutar donedavnih članica Varšavskog pakta ili država bivše Jugoslavije. Smatramo dvoličnim da se ignoriraju ratovi i sukobi izazvani željama sila poput SAD-a, Izraela, Saudijske Arabije, Francuske i Velike Britanije da šire svoj ekonomski i geopolitički utjecaj po zemljama trećeg svijeta. Iz tog razloga najoštrije osuđujemo agresiju na ukrajinsko stanovništvo, kao i svaku agresiju SAD-a, Izraela, Saudijske Arabije i dr. na države trećeg svijeta (kao trenutna bombardiranja Somalije, Sirije i Jemena).

Svakodnevno smo bombardirani medijskom propagandom koja koristi žrtve rata za daljnju militarizaciju ostalih europskih država i daljnje širenje NATO-a. Većina zapadnih medija i državnih institucija iskorištava sukob u Ukrajini da opravda uvođenje opsežnih ekonomskih sankcija i povećanje vojnih budžeta zemalja članica NATO-a (poput najavljenog novog naoružavanja Njemačke). S druge strane se nastavlja nacionalistička propaganda koja je prije invazije promovirala nacionalističke pokrete po cijelome svijetu, a sada ju ruske vlasti koriste u opravdavanju svoje invazije.

Kao anarhisti i komunisti odbacujemo opravdavanje imperijalističkih igara u kojima najviše stradaju obespravljeni dijelovi društva – ne postoji “dobra” imperijalistička sila! Osuđujemo vladajuće klase članica NATO saveza i Rusije, kao i njihove podržavatelje za trenutna zbivanja i eskalaciju unutar Ukrajine u kojoj će najviše stradati pripadnici radničke klase. Prijetnje korištenjem nukelarnog oružja, kao i napadi na nuklearne elektrane za svaku su osudu i čine izravnu ugrozu cjelokupnoj radničkoj klasi i čovječanstvu.

Usred ovog novog vala nacionalističkog i imperijalističkog zanosa, pozivamo radnice i radnike u Hrvatskoj i širom svijeta da ne podržavaju ratne napore vladajućih klasa te da se uključe u borbu protiv buržoaskih institucija koje šalju ljude na bojišta da ginu za interese vladajućih klasa. Samo istovremenim organiziranjem radnica i radnika u ekonomsku, proturatnu i protudržavnu borbu može se izboriti uspješna revolucija kojom se konačno staje na kraj kapitalizmu i cjelokupnoj propasti kojom nam kapitalizam svakodnevno prijeti!