01/03/2021

Rezolucija mornara Kronštadta

By Kolektiv Libertarijanske ljevice

Povodom stogodišnjice početka Kronštadtskog ustanka, u nastavku donosimo prijevod Rezolucije objavljene u prvom izdanju Izvještaja provizijskog revolucionarnog komiteta mornara, vojnika Crvene armije i radnika grada Kronštadta. Tog ožujka 1921. u pomorskom gradu Kronštadt, srcu revolucija 1917-te, izbija pobuna protiv boljševičke diktature. Pošto se pobunjenike neosnovano prikazuje kao kontrarevolucionare, prijevod pomaže raščistiti njihove stvarne principe – predvođenje istinskih vrijednosti Oktobarske revolucije.


REZOLUCIJA

Opće skupštine posade brigada I-og i II-og bojnog broda održanog 1. ožujka 1921. g.
Nakon saslušanog izvještaja predstavnika posade delegiranih ka gradu Petrogradu od strane opće skupštine posada brodova za razjašnjenje stanja u Petrogradu,

O P R E D I J E L I L I  S M O  S E :  

      1) U vidu toga što trenutni sovjeti ne izražavaju volju radnika i seljaka: da se odmah održe novi izbori za sovjete tajnim glasanjem, sa slobodom predizborne agitacije za sve radnike i seljake.

      2) Za slobodu govora i tiska radnika, seljaka, anarhista i lijevih socijalističkih partija.

      3) Za slobodu udruživanja radničkih sindikata i seljačkih zadruga.

      4) Da se sazove ne kasnije od 10. ožujka 1921. g. nepartijska konferencija radnika, vojnika Crvene armije i mornara grada Petrograda, Kronštadta i Petrogradske gubernije.

      5) Da se oslobode svi politički zatvorenici socijalističkih partija, te svi radnici, seljaci, vojnici Crvene armije i mornari povezani s radničkim i seljačkim udruženjima.

      6) Da se izabere komisija za reviziju slučajeva pritvorenih u zatvorima i koncentracijskim logorima.

      7) Da se ukinu svi POLITOTDELI,1 tako da ni jedna partija ne bi više mogla imati privilegije za propagandu svojih ideja te polučiti od države sredstva za svoje ciljeve. Umjesto njih se moraju osnovati lokalne izabrane Kulturno-prosvjetne komisije, za koja moraju biti pružana sredstva države.

      8) Odmah ukinuti sve zagraditelinije otriadi.2

      9) Izjednačiti obroke svih koji rade, izuzev onih koji rade poslove štetne za zdravlje.

      10) Da se ukinu komunistički vojni odredi u svim vojnim rodovima, te različita dežurstva od strane komunista u fabrikama i postrojenjima, a ako će takva dežurstva ili odredi biti potrebni, može ih se odabrati u vojnim redovima iz odreda, a u fabrikama i postrojenjima slobodnim odlučivanjem radnika.

      11) Dati seljacima potpunu kontrolu nad svojom zemljom, tako kako im je poželjno, te da imaju stoku, koju trebaju održavati i uzgajati svojom snagom, tj. ne iskorištavajući najamni rad. 

      12) Da zamolimo sve vojne redove, te drugarske kadete da daju podršku našoj rezoluciji. 

      13) Zahtijevati tako da sve rezolucije budu naširoko oglašavane tiskom.

      14) Imenovati putujući biro za kontrolu.

      15) Dopustiti slobodnu obrtničku proizvodnju vlastitim radom.

Rezolucija donijeta brigadnom skupštinom jednoglasno s dvoje suzdržanih.

Predsjedatelj Brigadne Skupštine Petričenko.

Sekretar Perepelkin.

Rezolucija donijeta ogromnom većinom cijeloga Kronštadtskog garnizona.


1 Političke sekcije Komunističke partije koja su postojala u većini državnih institucija.

2 Naoružane jedinice koje su postavljene sa svrhom zaustavljanja krijumčarenja, no u stvarnosti su oduzimale hranu od seljaka i radnika radi vlastite potrošnje.